We zijn op bezoek bij de familie Keyzer in Den Hoorn. De familie herbouwt het familiehuis, een historische tuinderswoning uit 1880, om er met drie generaties te gaan wonen. Aanvankelijk was het de bedoeling om het oorspronkelijke huis, waar Joop al vrijwel zijn hele leven woont, te verbouwen tot een meergeneratiewoning ofwel kangoeroewoning. Het huis bleek echter simpelweg te oud, het was niet geheid en zakte. Toen ontstond het plan om het huis te herbouwen in de oude stijl van het huis maar met een hele nieuwe indeling. Die indeling moest levensloopbestendig zijn en geschikt voor drie generaties.
Zoveel mogelijk materiaal is hergebruikt, waaronder zichtbare elementen als de voordeur, alle glas-in-lood ramen en het balkon. Aan de zijkant is een nieuwe entree gemaakt voor de drie woningen met een lift naar zowel de verdiepingen als de kelder. Elke woning heeft vanaf het gemeenschappelijke portaal een eigen ingang, dus ook zijn eigen privacy. Joop en Wally wonen op de begane grond in het voorhuis op 120 m2. Hun zoon Kevin gaat met zijn vriendin in het aangebouwde achterhuis wonen. En er is een appartement gereed gemaakt op de eerste verdieping voor de derde generatie. Op die verdieping ligt ook een kantoor voor gezamenlijk gebruik. En er is meer gemeenschappelijks voor de familie. Ook de grote kelder is multifunctioneel opgezet. Te gebruiken voor samenkomsten en presentaties, maar ook als repetitieruimte voor de band waar Wally in speelt en zo geïsoleerd dat niemand last heeft van een feestje. Daarnaast zijn ook de tuin en de zolder, met verschillende logeerkamers en bergruimtes, voor gemeenschappelijk gebruik.
Behalve energieneutraal is het huis ook levensloopbestendig. De verdiepingen zijn bereikbaar met de lift en alle deuren zijn extra breed en zonder drempels zodat de ruimten toegankelijk zijn met rollator of rolstoel.
Het samenwonen met drie generaties van dezelfde familie heeft volgens Joop en Wally alleen maar voordelen. Voorwaarde is wel dat je een goede band hebt met elkaar en flexibel genoeg bent om je aan elkaar aan te passen, aldus Wally. Belangrijke voordelen zijn het op elkaar kunnen letten en elkaar helpen als dat nodig is en er volop ruimte is om ook de vierde generatie (kleinkinderen) naadloos in te passen.
De ondernemende familie heeft nog meer plannen voor het perceel. Want achter het huis staat nu nog een grote loods van het installatiebedrijf dat Joop startte. Dit bedrijf is verkocht en verhuist binnenkort naar een bedrijventerrein. De familie heeft plannen om op deze plek een aantal appartementen voor senioren te bouwen in de vorm van een ‘knarrenhof’ met gemeenschappelijke voorzieningen. En Wally heeft als sociaal ondernemer Zo-Dichtbij (zodichtbij.nl) opgericht. Zo-Dichtbij is een sociale innovatie op het gebied van wonen, zorg en welzijn, waarmee je toegang krijgt tot een persoonlijke digitale kluis. De informatie in die kluis, die een leven lang met je meereist, is te delen met anderen, maar alleen als je zelf hiervoor toestemming geeft. Zo-Dichtbij is tevens een digitale wegwijzer om zo lang mogelijk comfortabel thuis te blijven wonen. Een sociale innovatie die wordt ontwikkeld in Nederland voor het vinden van producten, diensten, activiteiten en contacten in de directe omgeving. Pantoffelafstand is het motto.
De familie Keyzer hoopt dat het huis altijd in de familie blijft en voor de hele familie een verzamelpunt en uitvalsbasis zal zijn.
(NB Voor de tekst is gebruik gemaakt van een eerder verschenen artikel in de lokale krant rodi.nl/westland)