Meest gestelde vragen
Het splitsen van woningen is bedoeld voor 55-plussers met een ruime eigen woning. Het idee is om dan een levensloopbestendige woning voor de eigenaar te maken. Ruimte die niet of nauwelijks gebruikt wordt kan verbouwd worden tot een appartement/studio die verhuurd of eventueel verkocht kan worden. Het gaat in principe niet om kamerverhuur, inwoning of een hospita-constructie.
Er kunnen allerlei redenen zijn om je huis te splitsen:
- misschien wil je wel kleiner en gelijkvloers wonen maar vind je geen geschikte nieuwe woonruimte
- misschien ben je gehecht aan je woning en buurt en wil je daar oud worden
- misschien vind je het zonde dat een deel van je huis amper gebruikt wordt terwijl er zo’n woningnood is
- misschien wil je door verhuur of verkoop je inkomen aanvullen
- misschien wil je je (klein)kind of ouder(s) helpen aan een zelfstandige woonruimte in jouw huis
Het is de bedoeling dat er twee zelfstandige woningen ontstaan, het gaat (in principe) niet om inwoning. Privacy zal bij de splitsing een belangrijk aandachtspunt zijn. Door het maken van een eigen toegang van iedere woning, eventueel extra geluidisolatie (bijv. van de vloer) en maatregelen om ‘inkijk’ te voorkomen kan je privacy beschermd worden. Lees voor meer info onze blog over privacy.
Veel mensen denken dat hun woning niet geschikt is voor splitsing maar vaak zijn er echt wel mogelijkheden. Om wat voorbeelden te noemen:
- bij een twee-onder-een-kap of geschakelde woning kan de garage met eventuele uitbouw geschikt gemaakt worden voor een slaapkamer en badkamer (en eventueel nog logeerkamer) op de begane grond. Via een buitentrap naar het garagedak kan een tweede ingang gemaakt worden naar de verdieping
- bij een vrijstaande woning is er vaak voldoende ruimte om op de begane grond een slaapkamer en badkamer aan te bouwen. Via een buitentrap naar de verdieping of een splitsing na de voordeur in de hal kunnen twee woningen ontstaan
- bij een tussenwoning kan splitsing lastiger zijn maar soms kan in de hal of via een achteringang toch gesplitst worden
- soms is het mogelijk het appartement op de verdieping ‘om het trappenhuis’ heen te leggen zodat je zelf de zolder nog kunt gebruiken
- of je kunt pas splitsen op de eerste verdieping waardoor je zelf nog een kamer daar kunt gebruiken
Een huurder heeft recht op huurbescherming. En helaas zijn de regels per 1 juli 2024 strenger geworden. Een tijdelijk contract is daarom in veel gevallen niet meer mogelijk. Er is wel een uitzondering gemaakt voor de verhuur aan bepaalde doelgroepen, o.a. studenten/promovendi en jongeren tot 28 jaar. Voor deze starters geldt een contract van 5 jaar (dus tot hun 33e jaar) dat je nog met 2 jaar kunt verlengen. De volgende huurder moet dan wel weer uit diezelfde doelgroep komen. Ook geldt er in dat geval huurprijsbescherming met een maximale huurprijs op basis van het puntenstelsel. Via onderstaande link vind je de nodige informatie over huurbescherming en de doelgroepen.
Bij ons idee van splitsing gaan we er van uit dat er in beide gevallen twee (of meerdere) zelfstandige wooneenheden ontstaan. Deze hebben ieder een eigen voordeur maar deze kunnen wel in een gemeenschappelijke hal of zelfs boven op de overloop liggen. Iedere woning heeft eigen sanitair en een eigen keuken. Iedere woning moet ook (brand)veilig zijn, een vluchtweg hebben en voldoen aan bepaalde geluid- en brandwerende eisen. Als je de extra woning woning wilt verhuren kan alleen een bouwkundige splitsing voldoende zijn.
Bij verkoop zal de woning ook kadastraal (registratie bij het kadaster) gesplitst moeten worden. Het afgesplitste huis krijgt dan een eigen nummer (bijv. 21A). Verder gelden dezelfde eisen als hierboven beschreven. Waarschijnlijk is het verstandig ook de energievoorziening (meterkast, leidingen, ketel e.d.) te splitsen. Er zal een Vereniging Van Eigenaren (VVE) opgericht moeten worden.
We zijn nog bezig vragen en antwoorden te verzamelen. Staat je vraag er (nog) niet bij, gebruik dan het vragenformulier hieronder.