Veel mensen denken: splitsen? Dat kan bij mijn huis helemaal niet. Maar geloof ons, het kan vaker dan je denkt. We hebben het niet over de benodigde vergunning want dat kan een obstakel zijn. We kijken in deze blog naar de indeling van je woning. Het uitgangspunt voor splitsing is dat er twee zelfstandige woningen ontstaan, geen ‘inwoning’ dus. Eén woning is levensloopbestendig voor jezelf en de andere woning is voor bijv. je (klein)kind dat zelfstandig wil wonen, je ouder(s) die mantelzorg nodig hebben of voor een starter die met de huidige woningcrisis blij is met een eigen woonruimte. Of je hierbij ook afspraken maakt over ‘een oogje in het zeil houden’ of extra zorg, is aan jou.
Wat is jouw woningtype?
Grofweg zijn er vier typen eengezinswoningen: de vrijstaande woning, de twee-onder-een-kap-, of geschakelde woning, de hoekwoning en de tussenwoning. En ook weer grofweg is splitsing in diezelfde volgorde makkelijk of lastiger. Maar zelfs bij een tussenwoning is splitsing mogelijk zoals een voorbeeld verder in de blog laat zien. Meestal is de scheiding van de toegang tot de woning boven en beneden (om er zelfstandige woningen met een eigen entree van te maken) de grootste puzzel. Beneden zal (meestal) ruimte moeten worden gemaakt voor een slaapkamer en badkamer en boven zal een keuken geplaatst moeten worden. Een badkamer is vaak al aanwezig op de verdieping. Als je de bovenwoning voor je ouder(s) wil inrichten is er misschien een (trap)lift nodig, die overigens ook op een buitentrap kan.
Uit onderzoek blijkt dat veel senioren wel graag wat ‘reserve-ruimte’ boven hebben voor logees, hobby’s, opslag enz. Als daar in de tuin geen ruimte voor is, is het mogelijk de tweede woning ‘om het trappenhuis heen te bouwen’. Zie verder in deze blog. We kijken graag met je mee.
Vrijstaande woning
Zo’n woning heeft meestal wat ‘grond’ rondom waardoor er ruimte is om een slaap- en badkamer op de begane grond aan te bouwen. Dat soort ‘levensloopbestendige’ aanbouwen zijn kant en klaar ook te koop of zelfs te huur. Je kunt ook de al aangebouwde garage hiervoor ombouwen. Aan de zij- of achterkant kan een buitentrap worden gemaakt die uitkomt op de aanbouw of garage (die tevens kan dienen als dakterras) en waar de ‘bovenbewoner’ via een nieuwe deur naar binnen gaat.
Vaak is er ook wel een ruimere hal bij de voordeur en kan de scheiding tussen boven en beneden daar gemaakt worden. Misschien is er ruimte voor een extra voordeur (om de hoek) naar de trap of kan, na een gemeenschappelijke voordeur, er voorbij de trap een tweede voordeur voor de benedenwoning gemaakt worden.
Loop met deze ideeën eens door je huis. Je kunt ons ook altijd vragen om mee te kijken (dat kan ook al door een plattegrond op te sturen).
Twee-onder-een-kapwoning of geschakelde woning
Deze woningen hebben meestal een aangebouwde garage die omgebouwd kan worden tot slaap- en badkamer eventueel met een uitbouw naar achteren. Soms kan de scheiding zoals hierboven beschreven via de hal. Maar ook een buitentrap naar de garage of een binnentrap in de garage kan naar het dakterras (op de garage) leiden en vandaar naar binnen op de eerste verdieping. En ook hier kan het appartement op de 1e verdieping soms om het trappenhuis heen worden gemaakt zodat de zolder voor jezelf blijft.
Hoekwoning
Als er een aangebouwde garage is gelden dezelfde opties als hierboven. Maar als dat niet zo is kan er meestal wel een buitentrap aan de zijkant of achterkant naar de eerste verdieping worden gemaakt. Mijn eigen huis (van Marian) zit ook zo in elkaar. Onze huurders hebben een dakterras op onze bijkeuken. Zij komen via de eerste verdieping binnen.
Tussenwoning
Bij een tussenwoning lijkt het lastig om te splitsen maar ook daar kan het. Als de trap dicht bij de voordeur ligt kun je via een gemeenschappelijke voordeur en na de trap een splitsing maken in boven en beneden. Soms ligt het toilet voor de trap en moet je een nieuw toilet (bijv. in de badkamer) na de trap maken. Die eerste toiletruimte kun je dan wel goed gebruiken voor de (gezamenlijke) wasmachine of meterkast. Hier een voorbeeld van de splitsing van een tussenwoning met een standaard plattegrond, die we tegenkwamen in een artikel van Platform31 (door Myrthe Sietsma). Deze splitsing is uitgevoerd door woningcorporatie Zayaz uit Den Bosch.
Wat is hier gebeurd:
– de schuur is in tweeën gesplitst
– de trap en hal zijn veranderd waardoor de woning beneden een tweede voordeur na de trap krijgt
– beneden is aan de voorkant een slaapkamer gemaakt, de aangebouwde keuken is badkamer geworden en de keuken is verplaatst naar de woonkamer
– boven is op de aanbouw een dakterras gemaakt
– de twee slaapkamers aan de achterkant zijn samengetrokken tot een keuken en woonkamer
-de bovenwoning heeft ook nog een grote ruimte op zolder
Een ingrijpende verbouwing, dat zeker, maar vaak kan het ook wel eenvoudiger.
Extra ruimte op zolder
Uit onderzoek blijkt dat veel mensen best kleiner willen wonen maar toch wel graag wat ‘reserve’ ruimte willen hebben: een logeerkamer voor de (klein)kinderen, een hobbyruimte of gewoon extra opslagruimte voor de spullen die je in je leven verzamelt. Misschien is er plek in de tuin voor zo’n ruimte. Als het lukt om de entree voor de tweede woning via een buitentrap naar de eerste verdieping te maken kan het appartement boven om de trap heen worden gemaakt. Dan kun je vaak het trappenhuis ‘voor jezelf’ houden en is de zolder nog van jou. Het trappenhuis kan dan mooi dienen als vluchtroute bij calamiteiten voor de bovenburen.
Kortom
Loop met deze ideeën eens door je huis. Heb je vragen hierover, neem gerust contact met ons op. Marian heeft veel ‘plattegrond-ervaring’ en kan snel bekijken hoe makkelijk of moeilijk splitsing in jouw huis is. Ben je bang dat je teveel privacy moet inleveren, lees dan ook onze privacyblog over dit onderwerp.