Kleiner wonen in je eigen buurt? Dat kan!
De kinderen zijn het huis uit en jullie hebben eigenlijk ruimte ‘over’ nu. Of je woont alleen in een huis en je gebruikt al die vierkante meters niet echt. Veel 55-plussers willen best kleiner gaan wonen. En dan het liefst in de wijk waar ze nu ook wonen. Maar dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Herkenbaar? Wellicht is splitsen voor jou de oplossing om kleiner te wonen in je eigen buurt.
Kleiner wonen zonder dat je hoeft te verhuizen
Kleiner gaan wonen en verhuizen is best een opgave. Zeker als je al langere tijd in je huidige woning woont. Je bent immers gewend aan je omgeving, je hebt er je sociale contacten en je bent vaak gehecht aan je woning. Het is dan ook begrijpelijk dat van alle 55-plussers 56 procent zegt niet te willen verhuizen, tenzij het niet anders kan*. Tegelijkertijd vinden ze hun eigen huis vaak wel te groot of niet erg geschikt ‘voor later’. Steeds meer mensen kiezen er daarom voor om hun eigen woning te splitsen in twee aparte woningen. Daarbij heb je meteen ook de mogelijkheid om je woning levensloopbestendig te maken. Zo ga je kleiner wonen in je eigen buurt, zonder dat je hoeft te verhuizen.
Van een grote woning naar twee kleinere woningen
Bij veel woningen is het goed mogelijk om het huis te splitsen en het te delen met een huurder. Er ontstaan dan twee (of meer) zelfstandige woningen die apart bewoond kunnen worden. Je bepaalt natuurlijk zelf aan wie je wilt verhuren. De een kiest ervoor om een (klein-)kind aan woonruimte te helpen, de ander biedt starters op de woningmarkt een kans om leuk te kunnen wonen. Na de splitsing heeft zowel jouw woning als die van je huurder een eigen opgang. Dat zorgt ervoor dat jullie niet in elkaars woning hoeven te komen. Zo houdt ieder op een prettige manier zijn eigen privacy. En met de juiste isolatie hoor je elkaar ook nauwelijks.
Kleiner wonen is goedkoper wonen
Als je kleiner gaat wonen door je woning te splitsen, dan kun je het andere deel van je huis verhuren – en dat levert interessante huuropbrengsten op. Die inkomsten kunnen een mooie aanvulling zijn op je inkomen of pensioen. Door de splitsing ben je zelf per maand ook minder kwijt aan je woning. Zo kun je door kleiner te gaan wonen in je eigen huis, ook nog eens goedkoper wonen. Goed om te weten: als je met het splitsen twee zelfstandige woningen creëert, kun je de tweede woning niet alleen verhuren, maar ook verkopen. Om te kunnen verkopen moet je je woning wel kadastraal splitsen. Dat betekent dat er twee aparte huisnummer ontstaan en dat de nutsvoorzieningen zoals elektra voor de twee woningen gesplitst worden. Je hoeft de tweede woning overigens niet meteen na de splitsing te verkopen. Je kunt de woning ook eerst een poosje verhuren en daarna verkopen. In beide gevallen heb je een aanvulling op je inkomen of pensioen.
Kleiner wonen door te splitsen, hoe pak je dat aan?
Elke woningsplitsing is maatwerk. Een gedegen en betrouwbaar advies is daarbij van groot belang. IkGaSplitsen kan voor je onderzoeken of jouw woning qua plattegrond geschikt is voor splitsing. Dat is de eerste stap. Als het mogelijk is om jouw woning te splitsen, helpen ze je met zaken als (gemeentelijke) regelgeving, een eventuele vergunning, eisen qua brandveiligheid, geluidsisolatie etc. Ook rekenen ze voor je uit wat splitsen kost en wat het oplevert. Kijk voor meer informatie en contactgegevens op www.ikgasplitsen.nl.
*Bron: https://www.cbs.nl/nl-nl/longread/statistische-trends/2020/55-plussers-over-hun–toekomstige—woning?