In je eigen huis blijven wonen, ook als je ouder wordt of als je gezondheidsproblemen krijgt. Dat is een grote wens van veel 55-plussers. Met het splitsen van je woning kun je je eigen huis slim aanpassen en levensloopbestendig maken.
Wat is levensloopbestendig wonen?
Levensloopbestendig wonen wil zeggen dat je huis zodanig is ingericht dat je er kunt blijven wonen, ook als je ouder of slechter ter been wordt. Veel aanpassingen hebben als doel om meer veiligheid te creëren, ofwel om te voorkomen dat iemand valt. Denk daarbij aan het vervangen van hoge drempels door lage drempels en het aanbrengen van een zitje in de douche.
Liever aanpassen dan verhuizen
Een derde van de 55-plussers – en bijna een kwart van de 75-plussers – vindt hun eigen woning op dit moment niet of minder geschikt bij gezondheids- of ouderdomsklachten. De woning aanpassen heeft voor de meesten de voorkeur boven verhuizen*. Want wie een fijn huis heeft in een prettige buurt, blijft daar het liefste wonen. Uit onderzoek blijkt dat dat ook met afstand de meest genoemde reden is om niet te willen verhuizen: voor 91 procent van de 55-plussers is hun prettige huis de reden om niet te willen verhuizen. 63 Procent wil niet verhuizen vanwege de fijne woonomgeving*.
Het belang van een veilig huis
Veel mensen denken vooruit over veilig, levensloopbestendig wonen. Dat is heel begrijpelijk. De cijfers spreken daarbij voor zich: in Nederland belandt iedere vijf minuten een 65-plusser door een val in en rond het huis op de Spoedeisende Hulp. Dat zijn 103.000 mensen per jaar! **. Vooral op de trap en in de badkamer gaat het vaak mis. Dat zijn de plekken waar aanpassingen dan ook voor de hand liggen, zoals antislip strips op de trap, een extra trapleuning en wandsteunen in de badkamer. Een huis waar traplopen helemaal niet meer nodig is, is daarbij het meest ideaal en levensloopbestendig.
Je eigen woning levensloopbestendig maken
Een van de manieren om je eigen huis levensloopbestendig te maken, is om je huidige woning te splitsen in twee aparte woningen. Veel 55-plussers kiezen er bij het splitsen van hun woning voor om zelf op de begane grond te blijven wonen en het bovenste deel van de woning te verhuren. Dat is slim, want door je eigen woning gelijkvloers te maken verzeker je jezelf ervan dat je langere tijd in je huis kunt blijven. Ook als je eventueel slechter ter been wordt. Omdat je bij het splitsen gaat verbouwen, heb je de mogelijkheid om je huis meteen ook levensloopbestendiger te maken. Denk bijvoorbeeld aan het verwijderen van hoge drempels. Ga je beneden een nieuwe badkamer maken, dan kun je die meteen inrichten zodat je er ook met een rolstoel in kunt. Naast het feit dat je zelf levensloopbestendig woont, levert het verhuren van een deel van je huis, je ook nog eens leuke inkomsten op.
Veilig én met extra comfort
Wil je meer comfort? Door bij het splitsen van je woning gelijk domotica aan te brengen in je huis kun je via tools en apps heel makkelijk de temperatuur in huis regelen, de gordijnen openen en sluiten of de verlichting bedienen. Ook kun je extra verlichting inbouwen, bijvoorbeeld met sensoren, zodat je ook ’s nachts met goed zicht naar het toilet kunt. Met slimme aanpassingen zorg je ervoor dat je veilig in je eigen huis kunt blijven wonen, ook als je ouder of minder mobiel wordt. Wil je nog meer tips over comfort en veiligheid in huis, kijk dan ook eens op https://langerthuisinhuis.nl/levensloopbestendige-woning/.
Mijn woning splitsen, hoe pak ik dat aan?
Je huis levensloopbestendig maken door te splitsen is maatwerk. Allereerst moet onderzocht worden of jouw woning qua plattegrond geschikt is voor splitsing. Daarna krijg je te maken met zaken als (gemeentelijke) regelgeving, een eventuele vergunning, eisen qua brandveiligheid, geluidsisolatie etc. Natuurlijk wil je weten wat splitsen kost en wat het oplevert. Wij nemen je dit allemaal uit handen. We onderzoeken de mogelijkheden, maken de plannen en regelen de uitvoering. Door je woning te splitsen kun je straks kleiner wonen in je eigen buurt én in alle rust genieten van je levensloopbestendige huis. Zonder dat je hoeft te verhuizen!
Heb je vragen over het splitsen van jouw woning zodat je kleiner en levensloopbestendig kunt wonen in je eigen buurt? Neem gerust contact met ons op.
**Bron: https://www.veiligheid.nl/kennisaanbod/valpreventie-bij-ouderen